torstai 8. maaliskuuta 2012

Hiihtoloma - Kandi 6 - 1

Nyt sitä on sitten lomailtu useamman vuoden edestä vähän niin kuin vahingossa, sillä eihän tämän mitään huvitusta ja lomailua pitänyt alkuunkaan olla. Syytän tästä sääilmiöitä, sillä sehän olisi hullun hommaa istua päivät pitkät sisällä kandin parissa, kun pihalla on epätodellisen hyvä sää ja D-vitamiinia jaossa koko vuoden edestä. Talvi on sitä paitsi niin lopuillaan, että olihan niistä hangista vielä nautittava. Viikonlopuksi on Turkuun luvattu vesisadetta, sitten voin istua kirjastossa ihan hyvillä mielin siitä, etten turhaa roudannut kirkkaankeltaisia suksiani etelään.

Tulin tuossa viimeisellä hiihtolenkilläni pohtineeksi, että lomanviettotapa kertoo aika paljon ihmisen keski-ikäistymisestä (tai vaihtoehtoisesti nulikoitumisesta), ja tuon testin asteikolla pääsisin lähelle huippupisteitä tuon keski-ikäisyyden osalta. Yhtäkkiä sitä arvostaa ruumiin ja mielen terveyttä niin paljon, ettei tule mielenkään lähteä mäskihommiin, vaan ennemminkin ulkoilemaan. Itseasiassa sitä huomaa, ettei mukana ole edes mitään sosiaaliseen mäskäämiseen vaadittavia kamppeita, vaan laukut ovat täyttäneet erilaiset ulkoiluasusteet ja -välineet. Siinä sitä sitten tyytyväisenä ulkoillaan, illalla saunotaan ja ollaan ajoissa menossa nukkumaan. Jos ihan hurjiksi heittäydyttiin, niin vuokrattiin elokuva ja vedettiin paketti mustikkapiirakkajäätelöä.

Useampi vuosi sitten tuollainen ei olisi ollut ollenkaan mahdollista kahdesta syystä:
1. Kotipaikkakunnalle ei mennä lomalle vaan kotiin eli kiukuttelemaan, kuuntelemaan vittuilua ja taantumaan takaisin teinin asteelle*. Se oli se pakollinen velvollisuus, joka piti hoitaa muutaman kerran vuodessa ja kesti pisimmillään yleensä noin kolme päivää. Kolmannen päivän kohdalla kaikki vähäinenkin kohteliaisuus muita perheenjäseniä kohtaan ehtii haihtua ja jo aiemmin mainitut kiukuttelu, vittuilu ja taantuminen alkavat kasvaa eksponentiaalisesti. Tästä syystä kolmea päivää pidempi kotona vietetty aika (jos sekään) ei käy lomasta, vaan yleensä sen jälkeen olisi jonkin sortin hermoloma paikallaan. Omaan arkeen palattiin rättiväsyneenä ja onnellisena siitä, että pääsee lepuuttamaan ruumista, mieltä ja hermoja.
2. Loman käsitteestä uupui aikaisemmin sellaiset asiat kuin yöunet, (terveellinen) ruokailu ja liikunta. Ulkoileminen hoidettiin yleensä ilta- tai yöaikaan, liikuntaa lähiten muistuttava aktiviteetti oli baarissa istuminen (joka vaatii kyllä kohtalaisen hyvää keskivartalon hallintaa, jos sen mielii toteuttaa jotenkin muuten, kuin allekirjoittaneen ryhdin kaltaisessa etukenossa). Ruokailuun panostettiin juuri sen verran, ettei ollut nälkä ja kiukku, mutta siihen se sitten jäikin. Päivät ehkä nukuttiin, jos ehdittiin. Yleensä nukkuminen hoidettiin nähtävyyksien ja raittiin ulkoilman kustannuksella. Muutamaa rankkaa yötä myöhemmin omaan arkeen palattiin rättiväsyneenä ja onnellisena siitä, että pääsee viimein lepuuttamaan ruumista, mieltä ja hermoja.

Nyt sen sijaan palaan ensi kertaa kotona vietetyltä lomalta rentoutuneena ja akut ladanneena. Hoidin vielä homman silleensä fiksusti, että pääsen katkaisemaan ylipitkän junamatkani Tampereen suosikkitofucurrylla ja suosikkitofucurryseuralla! Aika hyvin suunniteltu matkustuspäivä, sanoisin, eikä sitä nyt heilauttanut edes se, että aamuinen bussikuski toivotti kaikille muille hyvää naisten päivää paitsi minulle ja unohti vielä olemassaoloni Rovaniemellä ja jätti ajamatta rautatieasemalle. Tosin ymmärrän hyvin kyllä tuon naiseuteni passiivisen epäämisen, sillä menen itsekin toistuvasti sekaisin tuollaisissa hankalissa, itseäni ja muita koskevissa sukupuolitermeissä! Sen sijaan tuo olemassaolemiseni kyseenalaistaminen vihlaisi vähän syvempää!

*huolehdin kyllä tästä tälläkin reissulla, mutta ainoastaan viimeisenä iltana ja tämäkin johtui siitä, ettei minua oltu asianmukaisesti ruokittu! Vittuilusta tosin huolehdittiin jo heti kärkeen, mutta se on silleensä toimiva perinne, että onpi sitten pois alta. Käydään heti kärkeen läpi epäonnistuneet opiskelupaikat, valmistumattomuus, epäonnistuneet parisuhteet, huono taloudellinen tilanne, kasvissyönti, viherpiiperrys, vasemmistolaisuus ja kaupunkilaistuminen, niin ei tarvi sitten koko perheen laatuaikaa näihin teemoihin tuhlata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti